
‘Nijmegen, mijn stad, mijn thuis’
Bekijk de fotoverhalen in het online magazine.
Nijmegen is voor iedereen anders – net als de betekenis van je thuis voelen in deze stad.
Dat werd meer dan ooit voelbaar tijdens de foto-expositie Nijmegen, mijn stad, mijn thuis. In de beeldverhalen van de fotografen kreeg het begrip ‘thuis voelen’ een persoonlijke, ontroerende en vaak verrassende invulling.
Van natuurbeleving in stadsdeel Dukenburg tot herdenken aan de voet van de Waalbrug, van het veilige donker van de nacht tot de rauwe realiteit van de straat – Je thuis voelen in Nijmegen bleek net zo divers als haar inwoners. De expositie ging ook over het kwijt zijn van het thuisgevoel en moeten leven in een kleine wereld. De reacties van bezoekers logen er niet om – de expositie raakte.
Thuisgevoel in beelden
Elke fotograaf bracht een eigen perspectief op wat ‘thuis voelen’ in Nijmegen betekent. Een paar voorbeelden:
Ineke Klaassen koos voor haar directe woonomgeving. Ze fotografeerde de natuur in stadsdeel Dukenburg, waarmee ze wilde laten zien dat ‘thuis-voelen’in de stad ook rust, ruimte en groen kan betekenen. “In mijn fotoverhaal is je thuis voelen in Nijmegen heel erg verbonden met natuur.”
Pieter-Theo Zuurbier combineerde het persoonlijke met het maatschappelijke. Zijn verhaal over 4 en 5 mei liet zien hoe vrijheid en verbondenheid samenkomen. Nijmegen was voor hem de stad waar hij zichzelf kon zijn. “In mijn fotoverhaal is je thuis voelen in Nijmegen heel erg verbonden met kwetsbaarheid.”
Cristyl Elands onthulde de nachtelijke stad in beeld. Waar het donker voor velen dreigend is, ervoer zij juist warmte en geborgenheid in het samenspel van licht en stilte. “In mijn fotoverhaal is je thuis voelen in Nijmegen heel erg verbonden met het gevoel van geborgenheid.”
Hans de Groot bracht een indringend perspectief. Hij legde dak- en thuislozen vast. Geen leuke optrekjes of mooie plekjes, maar mensen voor wie thuis geen vanzelfsprekendheid is. Zijn werk maakte diepe indruk op bezoekers.
“In mijn fotoverhaal is je thuis voelen in Nijmegen heel erg verbonden met de straat.”
"Deze verhalen zijn zo puur, oprecht en ongekunsteld”
De bezoekers lieten veelvuldig weten geraakt te zijn door de verhalen.
“Alle verhalen raken en verrassen me. Zo divers en toch allemaal binnen hetzelfde thema,” vertelde iemand.
Niet alleen de afzonderlijke beelden en verhalen, maar juist het totaalbeeld maakte indruk: “Voor mij vormen deze beelden één geheel. Het is de inhoud én de vorm.
Anderen prezen de persoonlijke toon, de eerlijkheid, het lef van de fotografen.
“De fotografen hebben er een taal bijgeleerd,” aldus een bezoekster.
Nijmegen in beeld, tekst, hart
De expositie Nijmegen, mijn stad, mijn thuis bracht niet alleen foto’s, maar ook verhalen. Verhalen van thuiskomen, herinneringen, verbinding, liefde en soms pijn. Maar bovenal liet het zien hoe Nijmegen in al haar diversiteit toch voelt als één stad. Eén thuis.
Sommige bezoekers wilden méér: “Ik zou willen dat er een boekje van kwam… ik schrijf me er nu al voor in,” schreef een bezoekster na afloop in een e-mail.
Dat boekje is er nu – in de vorm van een online magazine!
Je kunt de fotoverhalen nu online bekijken. We hopen je binnenkort te kunnen laten weten dat het ook in print verkrijgbaar is.
Houd onze berichten in de gaten