Straatfotografie uit het keurslijf
“Tijd verandert de samenleving en het is belangrijk om dat vast te leggen. Niet alleen het straatbeeld, de auto’s of mode, ook het sociale klimaat verandert. Het werk van Robert Frank, de specialist op dit gebied, is dan ook van onschatbare waarde.” Een interview met Louis Visseren, gastspreker op het FotografenCafé van 25 januari 2025.
Louis Visseren heeft rond de eeuwwisseling van zijn fotografiehobby zijn beroep gemaakt. Eerst als dorpsfotograaf in de Haarlemmermeer en als fotograaf van bedrijfsboeken.
De cursus fotoreflectie was voor hem een eyeopener die zijn kijk op fotografie veranderde en verdieping aanbracht. “Ik begon met het verzamelen van boeken, waaronder die van Robert Frank.” vertelt Louis.
“De manier waarop hij de Amerikaanse samenleving van de vorige eeuw fotografeerde, boeide me enorm. Zijn werk is een weergave van de werkelijkheid zoals die is, van hoe hij mensen ervaart. Hij gebruikt fotografie als communicatiemiddel op een integere en niet commerciële manier. Hij breekt met de fotografische tradities en houdt zich niet aan de richtlijnen voor compositie of scherpte. Vernieuwend en door velen onbegrepen in die tijd. Hij heeft straatfotografie uit het keurslijf gehaald.”
Inspiratiebron
Louis vervolgt: “Voor veel fotografen, ook Nederlandse, is Robert Frank een inspiratiebron. Denk bijvoorbeeld aan het werk van Bertien van Manen, die onder invloed van The Americans van Robert Frank overstapte van modefotografie naar sociale fotografie.
Zijn beelden zetten haar ertoe aan ook de samenleving in beeld te brengen. Haar eerste boek Vrouwen te gast, over migrantenvrouwen vormde weer de inspiratie voor de indrukwekkende fotoseries van Çiğdem Yüksel. Frank heeft straatfotografie volwassen gemaakt.”
Ook het hart van Louis Visseren ligt bij straatfotografie. “Op straat, midden in de samenleving, vind je het leven in zijn puurste vorm. Daar doen mensen wat ze willen en dat is wat ik wil vastleggen. Voor The Americans heeft Robert Frank de Verenigde Staten doorkruist en aan de hand van thema’s legde hij de mensen achter de façadevast. Een voorbeeld voor mij en de leidraad bij een bezoek aan een ander land. Het vermijdt dat je toeristische clichés gaat opzoeken.” Het iconische The Americans heeft Louis vertaald naar het hedendaagse Amsterdam in zijn boek De Amsterdammers.
Meer informatie over Louis Visseren en zijn werk: https://www.viesereine.nl/